Søg:

03. maj, 2016

Industrien arbejder sig tilbage i hele landet

De første år af finanskrisen kostede industrien mange arbejdspladser, men udviklingen er de seneste år vendt fra fyringer til jobskabelse. 60 ud af 98 af landets kommuner har øget antallet af fuldtidsstillinger i industrien fra 2013 til 2015. I Aarhus kommune finder man det største antal industriarbejdspladser, mens industrien fylder mest i Billund.

Fra finanskrisens start i 2008 og frem til 2010 mistede industrien over 70.000 arbejdspladser, og selvom jobtabet aftog i de efterfølgende år, fortsatte tilbagegangen frem til 2013, hvor industribeskæftigelsen nåede et foreløbigt lavpunkt med 284.407 lønmodtagerjob. I de seneste to år har industrien dog genskabt noget af det tabte med en samlet fremgang på cirka 6.000 arbejdspladser på landsplan. Tallene fremgår af udtræk fra Danmarks Statistiks eIndkomststatistik, der samtidig viser, at de nuværende 290.434 lønmodtagerjob svarer til 262.449 fuldtidsstillinger.

 

Figur 1. Udviklingen i industribeskæftigelsen, 2008-2015*

Kilde: Danmarks Statistiks LBESK32 – specialkørsel udarbejdet af eStatistik *Årstallene er udregnet som gennemsnittet af kvartalerne i det givne år

 

Industrifremgang i det meste af landet 60 af landets 98 kommuner har bidraget positivt til industriens jobskabelse i de seneste to år. Industriens fremgang i aktivitetsniveauet målt på antal fuldtidsstillinger er jævnt fordelt ud over hele landet, jf. figur 2.


Figur 2. Industriudvikling i landets kommuner målt på antal fuldtidsbeskæftigede, 2013-2015* 

Specialkørsel på LBESK31 udført af eStatistik

* Årene er udregnet som et gennemsnit af kvartalerne Rød: tilbagegang for perioden. Grøn: fremgang for perioden.


I perioden 2013-2015 topper Gladsaxe kommune listen over flest skabte industriarbejdspladser med knap 1.400 fuldtidsstillinger, mens Ringkøbing-Skjern og Aarhus følger efter med godt 1.000 fuldtidsstillinger. På top-10-listen er det værd at bemærke, at Kerteminde igen er på vej frem efter lukningen af Lindø-værftet i finanskrisens første år.

 

Figur 3. Top 10 over største absolutte fremgang i kommuner målt på antal fuldtidsstillinger, 2013-2015

Kilde: Danmarks Statistiks LBESK31 – specialkørsel udarbejdet af eStatistik


Kontakt eStatistik, hvis du vil vide mere om udviklingen i de enkelte kommuner.


Aarhus endnu engang i toppen af industrijob
Aarhus kommune er med 10.813 fuldtidsstillinger i industrien fortsat kommunen med de fleste industrijobs, men Gladsaxe nærmer sig samme aktivitetsniveau. Flere af de øvrige kommuners mange industriarbejdspladser er hjemsted for enkelte store industrivirksomheder. Her kan nævnes Novo Nordisks tilstedeværelse i Gladsaxe og Kalundborg, Danfoss i Sønderborg kommune, Vestas i Ringkøbing-Skjern kommune, Siemens i Ikast-Brande kommune og Grundfos i Viborg.


Figur 4. Top 15 over kommuner med flest industriarbejdspladser i 2015

Kilde: Danmarks Statistiks LBESK31 – specialkørsel udarbejdet af eStatistik

De store industrivirksomheders dominerende position i en lang række kommuner giver udslag i, at industriens andel af den samlede beskæftigelse varierer meget kommunerne imellem. Billund er den mest industritunge kommune målt på, hvor stor en andel industrien udgør af den samlede beskæftigelse.

Figur 5. Top 10 over kommuner med den største relative andel af industriarbejdspladser i forhold til den samlede beskæftigelse i de enkelte kommuner, 2015

Kilde: Danmarks Statistiks LBESK31 – specialkørsel udarbejdet af eStatistik

 

Danske datterselskaber i udlandet viser vejen Selvom industriarbejdspladsernes betydning for den danske jobskabelse har været positiv de seneste to år, viser det sig, at udviklingen i længere tid er gået den rigtige retning:


”Vi ved, at de danske industrivirksomheder har skabt mange arbejdspladser i de seneste år, men det er primært sket uden for landets grænser i virksomhedernes udenlandske datterselskaber. Det er derfor interessant at se, at industrien igen skaber jobs i Danmark", udtaler direktør i eStatistik, Kent Nielsen.

 

Tal fra Danmarks Statistik viser, at danske industrivirksomheders datterselskaber i udlandet har skabt arbejdspladser siden 2010. For perioden 2010-2014 er antallet af arbejdspladser i industriens udenlandske datterselskaber øget med 17 procent, svarende til over 55.000 ansatte og får dermed det samlede antal ansatte op på knap 372.000.

 

eStatistiks eDatabank vil inden for de næste par uger opdateres med de nyeste uddannelsestal. Få adgang ved at følge eDatabanken på LinkedIn og se dermed, hvilke uddannelsesgrupper der står for jobskabelsen i industrien.

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

17. november, 2023

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling