subjectNyheder buildVærktøjer question_answerVidensbank contact_mailOm os

17 kommuner har overvundet krisen – Tillykke til Aalborg, Middelfart og Køge

I 17 ud af landets 98 kommuner er der i dag flere fuldtidsjob end i 2008. Aalborg, Middelfart og Køge er rykket over stregen inden for det seneste år. Det viser specialkørsler fra Danmarks Statistiks beskæftigelsesstatistikker, som eStatistik har udarbejdet. Beskæftigelsen toppede i 2008, men faldt drastisk i finanskrisens første to år. De seneste tre år har beskæftigelsen været stigende, men ligger stadig 3 procent under niveauet fra før finanskrisen.

04-10-2016

Beskæftigelsen er opadgående, men der er fortsat et gab at lukke, inden antallet af job er tilbage på før-krise-niveauet. Dette gælder både for det samlede antal lønmodtagerjob og antallet af fuldtidsstillinger, som måler den reelle aktivitet.

 

Antallet af lønmodtagere steg med 46.000, svarende til 1,8 procent, fra andet kvartal 2015 til andet kvartal 2016. Stigningen svarer til 42.500 fuldtidsstillinger. Dermed er beskæftigelsen i dag på det højeste niveau for årets andet kvartal siden finanskrisen, hvor antal fuldtidsbeskæftigede faldt med knap 6 procent fra andet kvartal 2008 til andet kvartal 2010. I andet kvartal 2016 mangler der fortsat 73.000 fuldtidsstillinger i forhold til rekordniveauet i andet kvartal 2008. Det svarer til et fald på 3 procent.

 

Figur 1. Udvikling i antal fuldtidsbeskæftigede og lønmodtagere (tusinder), 2008K2-2016K2

Kilde: Baseret på Danmarks Statistiks LBESK32.

Tillykke til Aalborg, Middelfart og Køge

Selvom beskæftigelsen ikke er tilbage på før-krise-niveauet, har 17 af landets kommuner lagt finanskrisen bag sig. En stor beskæftigelsesfremgang i Aalborg og Køge i det seneste år har medført, at disse kommuner har krydset stregen sammen med Middelfart, der allerede sidste år var tæt på målet. Middelfart er dermed den første kommune på Fyn, der har nået et højere aktivitetsniveau end før finanskrisens start.

 

Figur 2. Kommuner med fremgang i fuldtidsbeskæftigelsen (grønne), 2008K2-2016K2

Kilde: Specialkørsel på Danmarks Statistiks LBESK – beregninger foretaget af eStatistik.

 

Fem ”boblere” er på vej

Udover de 17 kommuner, der allerede har indhentet aktivitetsniveauet fra 2008, er yderligere fem kommuner tæt på at være helt tilbage. Glostrup, Allerød, Solrød, Greve og Skanderborg er alle under 70 fuldtidsstillinger fra at nå beskæftigelsesniveauet fra før finanskrisen.

 

Figur 3 viser væksten i de 17 kommuner, der har haft fremgang siden finanskrisen. Gladsaxe ligger i spidsen med en stigning på 20 procent flere fuldtidsstillinger. Yderligere fire kommuner kan nu præstere en vækst på mere end 10 procent siden andet kvartal 2008.

 

”Væksten i Billund er i høj grad relateret til den store fremgang i LEGO, mens Gladsaxe profiterer af Novo Nordisk og nye hovedsæder fra andre virksomheder. Væksten i Vallensbæk og Høje-Taastrup hænger sammen med, at kommunerne har tiltrukket større offentlige eller private virksomheder. Især Høje-Taastrup har som et trafikknudepunkt bl.a. tiltrukket både DSB og DSV”, udtaler Kent Nielsen, direktør i eStatistik.

 

Figur 3. Væksten i fuldtidsbeskæftigelsen i udvalgte kommuner, 2008K2-2016K2

Kilde: Specialkørsel på Danmarks Statistiks LBESK – beregninger foretaget af eStatistik.