I 21 af landets 98 kommuner er der flere fuldtidsjob i fjerde kvartal 2016 end i fjerde kvartal 2008. I forhold til andet kvartal 2016 er Skanderborg, Vejen, Allerød og Solrød rykket over den magiske grænse. I langt de fleste vækstkommuner er det højtuddannede pendlere, der står for jobskabelsen. Det viser specialkørsler fra Danmarks Statistiks beskæftigelsesstatistikker, som eStatistik har udarbejdet.
Få adgang til detaljerede pendling- og uddannelsestal i landets kommuner ved at følge eStatistik her
Fra fjerde kvartal 2015 til fjerde kvartal 2016 kom der 46.000 flere job i Danmark svarende til en vækst på 1,8 procent. Dermed nærmer antallet af lønmodtagere sig 2,7 millioner og der mangler nu kun 36.000 job før niveauet fra fjerde kvartal 2008 er nået. Omregnet til fuldtidsstillinger, der måler den reelle aktivitet, er gabet større. Her mangler der 49.000 fuldtidsstillinger, før beskæftigelsen er tilbage på før-kriseniveau.
Figur 1: Antallet af beskæftigede opgjort på type, 2008K4-2016K4
Kilde: Danmarks Statistiks LBESK32
Tillyke til Skanderborg, Vejen, Solrød og Allerød
Selvom beskæftigelsen ikke er tilbage på før-krise-niveauet, har 21 af landets kommuner lagt finanskrisen bag sig. De fire nye kommuner, der har overvundet finanskrisen, Skanderborg, Vejen, Allerød og Solrød, ligger i fire forskellige regioner, hvilket indikerer at de seneste års fremgang i beskæftigelsen er fordelt over hele landet.
Figur 2: Vækst i beskæftigelsen (grøn) opgjort på kommuner, 2008K4-2016K4
Kilde: Speicalkørsel af Danmarks Statistiks LBESK – beregninger af eStatistik
Hård kamp om Danmarksmesterskabet i kommunevækst
Høje-Taastrup og Vallensbæk har henvist Gladsaxe til tredjepladsen i jobvækst. Alle tre kommuner har haft en beskæftigelsesfremgang på cirka 20 procent fra fjerde kvartal 2008 til fjerde kvartal 2016. Fælles for de tre kommuner er, at de har kunnet tiltrække og fastholde store virksomheder i perioden. Dette gælder også Billund, som er den eneste kommune i top10, der ikke ligger i hovedstaden.
Figur 3: Vækst i antal fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere opgjort på kommune, 2008K4 – 2016K4
Kilde: Speicalkørsel af Danmarks Statistiks LBESK – beregninger af eStatistik
Akademikerne tegner sig for en væsentlig del af beskæftigelsesfremgangen fra 2008 til 2015. Antallet af personer med en lang videregående uddannelse eller en forskeruddannelse er steget med 29 procent på landsplan, hvilket fremgår af den stiplede linje i Figur 4. Figuren viser væksten i antal akademikere, der arbejder i de ti kommuner, der har haft størst relativ vækst i antallet af akademikerjob. Væksten er opgjort på personer, der pendler til kommune og personer, der både bor og arbejder i kommunen.
Med undtagelse af Egedal ligger alle kommuner i Figur 4 på listen over kommuner, der er kommet tilbage efter krisen. Størst vækst findes i Billund, hvor antallet af akademikerjob næsten er fordoblet, mens Vallensbæk følger umiddelbart efter. I begge tilfælde er væksten i antallet af akademikere primært drevet af pendlere. Det samme gør sig gældende i både Ikast-Brande og Høje-Taastrup. Dragør og Skanderborg er de to kommuner i top-ti, hvor den største andel af de ”nye” akademikere der finder beskæftigelse i kommunen også vælger at bosætte sig.
Figur 4: Vækst i beskæftigede akademikere opgjort på type og kommune, nov. 2008 – nov. 2015
Kilde: eStatistiks ESTAT12 beregninger foretaget af eStatistik
Få adgang til detaljerede pendling og uddannelsestal i landets kommuner ved at følge eStatistik her