Bangladesh er den næststørste eksportør af tekstil- og beklædningsvarer til Danmark og eksporterede for 4,4 mia. kroner i 2016, kun overgået af Kina, der eksporterede omkring 10 milliarder kroner. Kina og Bangladesh eksporterede dermed godt 14 mia. kroner ud af Danmarks samlede import på 39 mia. kroner af tekstil- og beklædningsvarer.
Figur 1: Top 5 lande over Danmarks import af tekstil- og beklædningsvarer, 2006-2016
Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken, KONJ2Y.
Udviklingen i Danmarks import af tekstil- og beklædningsvarer illustrerer betydningen af billig arbejdskraft. På blot 10 år er Danmarks import af varer fra Bangladesh øget med 377%. Stort set hele væksten skyldes tekstil og beklædning, da denne varegruppe udgør 97% af den samlede import fra Bangladesh i 2016.
Globaliseringen flytter arbejdspladser i tekstil og beklædning
I dag outsourcer virksomheder produktionen af tøj til lande, hvor lønomkostningerne er lave. Da det blev for dyrt at producere i Danmark, flyttede produktionen i første omgang til Østeuropa, da muren faldt, og efterfølgende længere mod øst, hvor Kina igennem mange år har været den største producent af tekstil og beklædning, der importeres af danske virksomheder.
Globaliseringen har medført, at der er meget få arbejdspladser tilbage i tekstil- og beklædningsindustrien i Danmark. Ifølge Danmarks Statistik beskæftigede tekstil og beklædning mere end 40.000 personer i midten af 80’erne. Dette tal faldt til 17.000 ved udgangen af 90’erne, og i dag er der kun knap 6.000 arbejdspladser tilbage. [1]
Danmark er ikke det eneste land, der importerer tøj fra Bangladesh. Bangladesh eksporterede i 2015 tøj for 179 mia. kr. [2] Heraf aftog Danmark cirka 2,3%. Tekstil og beklædning udgjorde sammenlagt 84% af den samlede eksport i Bangladesh i 2015. Bangladesh har det seneste årti mere end tredoblet deres eksport af tøj. [3]
[1] Kilde: Danmarks Statistik, Statistikbanken, RAS301 og de arkiverede RAS8 og RAS93.
[2] Kilde: UN Comtrade Database.
[3] Kilde: UN Comtrade Database.