Søg:

31. maj, 2013

Beskæftigelse: It-konsulenter på rekordkurs

Set over de sidste 10 år er antallet af beskæftigede i it-konsulentvirksomheder øget med 26 procent. Væksten er trukket af en stabil udvikling gennem finanskrisen, der har sendt it-konsulentvirksomhederne på en beskæftigelsesmæssig rekordkurs i forhold til det øvrige erhvervsliv.

 

Det danske erhvervsliv har i gennem det sidste årti gennemgået en omfattende strukturel forandring, hvor en stor del af beskæftigelsen har flyttet sig fra traditionelle brancher, som industri, bygge og anlæg samt handel og transport til de videntunge serviceerhverv. It-konsulentvirksomheder er sammen med de øvrige videnserviceerhverv, herunder advokater, arkitekter, revisorer og ingeniører mv., blandt de store vindere. It-konsulenterne har således øget den samlede beskæftigelse med 26 procent i en periode, hvor den private sektor har tabt arbejdspladser.

It-konsulentvirksomhederne oplevede indtil finanskrisen en væsentlig højere vækst end de øvrige videntunge serviceerhverv, og har formået at fortsætte denne udvikling efter krisen. Det betyder at beskæftigelsen i 2012 inden for it-konsulentvirksomhed er på et rekordhøjt niveau, mens videnservice fortsat ligger under før-kriseniveauet, men trods alt væsentligt højere end den private sektor under ét.

 

Figur 1: Beskæftigelsesudvikling 1.1.2003-1.1.2012; 2003=100

Kilde: Specialkørsel baseret på Registerbaseret Arbejdsstyrkestatistik, ESTAT6 og ESTAT11

 

Højtuddannede driver fremgangen i it-konsulenthuseneAntallet af universitetsuddannede er fra 2003 til 2012 steget med mere end 50 procent og har dermed været drivkraften bag beskæftigelsesfremgangen inden for it-konsulentvirksomhederne. Uddannelsesomvæltningen i it-konsulenthusene betyder, at de universitetsuddannede i 2012 er den største uddannelsesgruppe mens gruppen med en kort eller mellemlang videregående uddannelse er den næststørste. For blot ti år siden var disse grupper de mindste.

 

Figur 2: Beskæftigede i it-konsulentvirksomhed opgjort efter uddannelse, 1.1.2003, 1.1.2012

Kilde: Specialkørsel baseret på Registerbaseret Arbejdsstyrkestatistik, ESTAT11

 

Artiklen bygger på data fra "Analyse af IT-sektoren 2013" lavet af Berlingske Research og eStatistik. Analysen kan købes på business.dk/premium og koster 990 kroner.

 

I eStatistiks betalingsdatabase kan du se hvordan it-sektoren og de øvrige videnservice-erhverv har udviklet sig i din kommune og region. Du kan ligeledes lave dine egne tabeller og se hvor mange højt uddannede it-sektoren beskæftiger i din kommune. For nærmere information om betalingsstatistikken kontakt eStatistik - kni@estatistik.dk.

 

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

17. november, 2023

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling