Søg:

27. marts, 2022

Jobboom i østjyske virksomheder

Virksomhedernes beskæftigelse i Danmark er rekordhøj på trods af coronapandemien. I fjerde kvartal af 2021 var der 1.913.168 lønmodtagere i landets virksomheder, hvilket er mere end 83.000 flere end i samme kvartal i 2019, inden pandemien gjorde sit indtog. 21 procent af disse job er skabt i Østjylland, og dermed er de østjyske virksomheder det største joblokomotiv de seneste to år og en markant årsag til danmarkshistoriens højeste beskæftigelsesniveau. Hele otte østjyske kommuner har en højere vækst end landsgennemsnittet.

Jobvæksten har for alvor bidt sig fast i dansk erhvervsliv, og lønmodtagerbeskæftigelsen har aldrig været højere end, tilfældet var i fjerde kvartal 2021, hvor antallet af lønmodtagere for første gang hævede sig over 1,9 millioner. Eller helt præcis 1.913.168 lønmodtagerjob i virksomhederne i den private sektor. Det sker ovenpå et 2020, hvor beskæftigelsen tog et gevaldigt dyk på grund af corona – en nedtur der fortsatte indtil den anden stor nedlukning, der fandt sted i første kvartal 2021. Her var virksomhedernes beskæftigelse faldet til 1.758.791 lønmodtagerjob. Dermed er beskæftigelsen altså vokset med knap 155.000 fra første kvartal til fjerde kvartal 2021, hvilket må siges at være en ret så markant vækst. En vækst, der har resulteret i det højeste beskæftigelsesniveau i Danmark nogensinde.

 

Udviklingen ses i Figur 1, der viser lønmodtagerjob i landets virksomheder for hele landet i perioden fra første kvartal 2019 til fjerde kvartal 2021.

 

 

Lønmodtagerbeskæftigelsen topper vanligvis i årets anden halvdel, og det var også tilfældet i 2019, hvor der var 1.829.801 lønmodtagerjob i den private sektor i fjerde kvartal. To år senere er beskæftigelsen vokset med mere end 83.000, hvilket svarer til en vækst på 4,6 procent.

 

Kigger vi på den geografiske fordeling af væksten fra fjerde kvartal 2019 til samme kvartal 2021, så tegner der sig et tydeligt billede af, at det helt store joblokomotiv er de østjyske virksomheder. Samlet set er beskæftigelsen vokset med 83.367 lønmodtagere, hvor af de 17.674 er at finde i Østjylland. Det var svarer til 21 procent af hele landets jobskabelse. Til sammenligning har Københavns Omegn haft en vækst på 11.156 lønmodtagere i samme periode svarende til 13 procent af den samlede jobskabelse.

 

Figur 2 viser udviklingen i absolutte tal, og her ses det også, at alle landsdele havde en højere beskæftigelse i 4. kvartal 2021 end i 4. kvartal 2019.

 

I Tabel 1 ses tallene, der ligger til grund for ovenstående figur.

 

 

Tabellen viser også, hvilket områder der har haft den største relative fremgang, også her er de østjyske virksomheder med i front. Væksten på 17.674 lønmodtagerjob svarer til en fremgang på 6,3 procent, og det overgås blot lige nøjagtigt af Østsjælland med en vækstrate på 6,5 procent

 

Kigger vi internt i Østjylland på udviklingen i de elleve kommuner, så er det ikke overraskende, at størstedelen af jobvæksten er at finde i Aarhus kommune, der uden sammenligning er regionens største kommune. Det ses af Tabel 2.

 

7.744 af de i alt 17.676 lønmodtagerjob, som væksten udgjorde i perioden, er at finde i de private virksomheder i Aarhus kommune. Det svarer til 44 procent af væksten. Men også i Horsens, Silkeborg og Hedensted har der været en betragtelig vækst.

 

 

At det er store kommuner som Aarhus og Horsens, der står for en stor del af væksten, hænger selvfølgelig tæt sammen med størrelsen på kommunerne. Kigger man derimod på jobvækst i relation til størrelsen på beskæftigelsen i kommunernes private virksomheder, ser man et lidt andet billede, som det fremgår af Figur 3 herunder.

 

 

Her ses det, at den største relative fremgang finder man i Samsø kommune, hvor væksten er på hele 12,5 procent. Horsens har ligeledes tocifret vækst mens Favrskov, Hedensted og Silkeborg følger trop med 8 eller 9 procent jobvækst. Der er blot tre kommuner, som har vokset langsommere end landsgennemsnittet på 4,6 procent – nemlig Randers med 3,6 procent, Syddjurs, hvor der er status quo og Norddjurs med et mindre fald på 1,2 procent.

 

Den høje vækstrate i de østjyske kommuner giver sig også udslag i topplaceringer på nationalt plan, hvor hele fire kommuner befinder sig i top10, når man ser på de private virksomheders jobskabelse fra fjerde kvartal 2019 til fjerde kvartal 2021.

 

Helt i top af den nationale liste finder vi Fanø og Samsø, der formentlig lige som Ærø på femtepladsen har nydt godt af de mange danske turister. Men også mere industri-, handels- og transporttunge kommuner som Brøndby og Horsens markerer sig med tocifrede vækstrater på henholdsvis tredje og fjerdepladsen.

 

Top15 listen adskiller sig i øvrigt ved tilstedeværelsen af kommuner, som Guldborgsund og Odsherred, der normalt ikke indtager toppen af jobskabelse. COVID-19 har med andre ord overrasket på mange måder.

 

Er man interesseret i, hvordan udviklingen har været i alle landets kommuner, kan man se det af nedenstående kort, der vises beskæftigelsesudviklingen for lønmodtagere i den private sektor fra fjerde kvartal 2019 til fjerde kvartal 2021. 

 

 

Vil man se nøjagtig hvilke virksomheder, der står bag væksten i en kommune, kan eStatistik tilbyde dette overblik. Vi har altid de absolut nyeste beskæftigelsestal på hånden og kan derfor tilbyde en liste med det faktiske antal ansatte og årsværk i landets virksomheder samt udviklingen over tid. Tag fat i os i dag til en snak om de ønskede data.

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

17. november, 2023

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling