Søg:

12. juni, 2015

Jobfest hos hoteller og restauranter

Siden 1. kvartal 2014 er der skabt 33.820 nye job i den private sektor. Hotel- og restauration trækker for andet år i træk en stor del af læsset. Alene det seneste år er der skabt 4.249 nye job – en vækst på 5,1 procent. Det viser de seneste beregninger fra eStatistik på Danmarks Statistiks beskæftigelsestal.

Det samlede antal nye job i den private sektor er øget med 2,1 procent det seneste år. Jobvæksten er fordelt over en række brancher, men især inden for hotel- og restauration samt operationel service er der blevet brug for flere hænder. Operationel service, der topper listen med den største relative vækst i beskæftigelsen, består af en række meget forskellige delbrancher, hvor ejendomsservice, rengøring og anlægsgartner er den største. Den næststørste gruppe er vikarbureauer og arbejdsformidling.

 

Siden højkonjunkturen før finanskrisen er udviklingen i antallet af job i de to hurtigst voksende brancher meget forskellig. Antallet af job inden for hoteller og restauration er 18 procent højere end før finanskrisen, men væksten i operationel service i de senere år har bragt branchen tilbage på niveauet fra før finanskrisen.

 

- Den markante vækst i hotel- og restaurationsbranchen kan være et udtryk for en ændret livsstil, hvor vi i højere grad udnytter storbyens muligheder – herunder hoteller, cafeer og restauranter. Også mere end vi gjorde før finanskrisen. Vi har ikke de endelige tal, men der er meget der tyder på, at den positive udvikling inden for operationel service især er trukket af vikarbureauerne – en udvikling der også gjorde sig gældende frem mod finanskrisens start, siger Kent Nielsen, der er direktør hos eStatistik.

 

Figur 1. Vækst i antal lønmodtagere opgjort efter branche, 2014K1 – 2015K1

Kilde: Beregninger af eStatistik – baseret på Danmarks Statistik LBSK32

 

Figur 1 viser også, at finans- og energisektoren fortsat kæmper med at få gang i jobvæksten. Her er der tale om et jobfald på henholdsvis 1,1 og 1,5 procent fra 1. kvartal 2014 til 1. kvartal 2015.

 

København fører an i jobfestenDet seneste års fremgang på 33.820 svarer til 22.364 fuldtidsstillinger. Opgjort på landsdele er fremgangen i antallet af nye job især trukket af Region Hovedstaden, hvor alle landsdele har haft mere end 2,5 procent vækst det seneste år. Byen København er den eneste landsdel, hvor det samlede antal fuldtidsstillinger i den private sektor er tilbage på niveauet fra før finanskrisen.

 

Tabel 1. Antal fuldtidsansatte opgjort efter landsdel, 2008K1 . 2015K1

Kilde: Beregninger af eStatistik – baseret på Danmarks Statistik LBSK33

 

Den største relative vækst uden for Region Hovedstaden findes i Landsdel Østsjælland, mens Sydjylland og Østjylland står for væksten vest for Storebælt.

 

Hvis du vil have mere detaljeret viden om udviklingen i landets kommuner, kan du kontakte eStatistik.

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

17. november, 2023

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling