eStatistik har med udgangspunkt i specialkørsler fra Danmarks Statistiks nye iværksætterdatabase kortlagt udviklingen i de danske iværksættervirksomheder, der blev etableret i 2002.
Kortlægningen viser, at der blev etableret 13.625 iværksættervirksomheder i 2002 og heraf var 7.750 eller 57 procent fortsat i live i 2007.
Overlevelsesandelen er størst i Region Midtjylland med 59 procent tæt efterfulgt af Region Nordjylland og Region Syddanmark med 58 procent. Overlevelsesandelen er lavest i Hovedstadsregionen, hvor 55 procent af iværksætterne fortsat var i live i 2007.
Iværksættervirksomhederne der blev etableret i 2002 omsatte tilsammen for 13,8 milliarder kroner i virksomhedernes første hele leveår. Til trods for at færre end seks ud af ti iværksættervirksomheder fortsat var i live 2007, så var den samlede omsætning mere end fordoblet til 29 milliarder kroner.
Den gennemsnitlige omsætning i de danske iværksættervirksomheder fra 2002 er dermed øget fra 1 million kroner i virksomhedens første hele leveår til knap fire millioner kroner i 2007.
Størst i engroshandel og industriMålt på omsætning findes de største overlevende virksomheder inden for engroshandel og industri med henholdsvis 9,4 og 6,6 millioner kroner i omsætning, mens virksomheder inden for hotel- og restaurationsvirksomhed ligger i bunden med en omsætning på godt og vel to millioner kroner.
Iværksætterne fra 2002 havde i 2007 skabt 24.000 nye job. Her skiller iværksætterne inden for videnservice sig ud som de helt store jobskabere med 22 procent af den samlede jobskabelse. Herefter følger den konjunkturfølsomme bygge- og anlægssektor med 15 procent, mens transportsektorens andel af de nye jobs ligger under tre procent.
Den økonomiske vækst i de nye virksomheder er både i relative og absolutte tal væsentlig større, end tidligere kortlægninger af iværksætternesøkonomiske præstationer har vist. Den større relative vækst kan formentlig i høj grad tilskrives højkonjunkturen frem til 2007, mens væksten i iværksætternes absolutte omsætning, eksport og jobskabelse i vid udstrækning kan tilskrives en ændring af opgørelsesmetoden iiværksætterstatistikken.
I iværksætterstatistikken, der blev anvendt frem til 2001, indgik alle nye virksomheder. Det vil sige virksomheder med en økonomisk aktivitet i form af momspligtigt køb eller salg i løbet af virksomhedens første hele leveår. I den nye iværksætterdatabase, der er en delmængde af erhvervsdemografien, medtages kun virksomheder, hvis økonomiske aktivitet overstiger en minimumsgrænse for, hvad der kan siges at være en reel virksomhed.
Den ændrede opgørelsesmetode betyder en anelse færre, men samtidig større og mere levedygtige virksomheder. Fælles for de to opgørelsesmetoder er dog, at det er en lille gruppe af vækstiværksættere, der står for langt den største del af både omsætning, eksport, job og værdiskabelse.
Nye vækstvirksomheder fylder mesteStatistik har på baggrund af specialkørsler fra Danmarks Statistik opdelt iværksættervirksomhederne efter vækst i omsætning og virksomhedsstørrelse. Opdelingen viser, at knap syv procent af de i alt 13.625 iværksættervirksomheder, der blev etableret i 2002, både havde en omsætning på mere end 5 millioner kroner i 2007 og mere end fordoblet omsætningen i forhold til iværksætterens første leveår.
Denne lille gruppe af nye vækstvirksomheder, der størrelses- og vækstmæssigt minder om vækstiværksætterne i Danmarks Statistiks tidligere iværksætterpublikationer, se fx Erhvervs- og Byggestyrelsen (2006), bidrager i 2007 med knap 50 procent af den samlede beskæftigelse, to tredjedele af den samlede omsætning og mere end 90 procent af den samlede eksport i de overlevende iværksættervirksomheder.
Der er relativt flest nye vækstvirksomheder i Region Nordjylland og Region Midtjylland, hvor henholdsvis 8,7 procent og 8,1 procent ligger i denne kategori. Omvendt gælder det, at kun 5,6 procent af iværksætterne i Hovedstadsregionen og Region Sjælland kan kategoriseres som nyevækstvirksomheder.