Søg:

13. juni, 2023

Midtjylland slår tilbage!

Beskæftigelsen i de midt- og vestjyske kommuner er vokset markant gennem de seneste år, og særligt i Herning og Ikast-Brande kommuner har det private erhvervsliv haft travlt med at byde nye kollegaer velkommen. Finanskrisen ramte de industritunge vestjyske kommuner hårdt, men erhvervslivet har kæmpet sig tilbage, hvilket ikke mindst hænger sammen med udviklingen de seneste år, hvor beskæftigelsen i landsdelen er vokset med flere end 8.000 lønmodtagerjob siden 2020. Den samlede beskæftigelse i Herning kommune rundede 50.000 lønmodtagere og slår dermed Viborg kommune for første gang i beskæftigelsesderbyet. Det er muligt, at Viborg sluttede over FC Midtjylland i årets superligasæson, men den naturlige magtbalance i dansk fodbold blev genoprettet, da FC Midtjylland vandt derbyet om europæisk adgang, desværre i lidt for meget røg og damp, og nu kan Herning altså også bryste sig af have flere lønmodtagere end domkirkebyen.

Virksomhederne i Vestjylland har holdt jobfest de seneste år. Det må være den overordnede konklusion, når man kigger på de seneste beskæftigelsestal fra lønmodtagerstatistikken. I 2022 var der 8.147 flere beskæftigede i landsdelens virksomheder end i 2020, og dermed nærmer den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i Vestjylland sig niveauet fra før finanskrisen, hvis spøgelse ellers længe har svævet over de vestjyske kommuner.

 

Kommunerne i Vestjylland med de stolte industritraditioner blev meget hårdt ramt under finanskrisen for omkring femten år siden. 19.463 lønmodtagerjob forsvandt, hvis ikke fra dag til dag, så under alle omstændigheder på uhyre kort tid fra 2008 til 2010. Et drabeligt fald i den private beskæftigelse på 12,6 procent, og bunden blev faktisk først nået i 2013. Herefter begyndte en lang og sej kamp for at genvinde det tabte med vækst hvert år indtil 2020, hvor COVID19-pandemien indledningsvis resultererede i et jobtab.

 

Det blev dog et kortvarigt tilbageslag, da beskæftigelsen var tilbage på vækstsporet i 2021. I 2022 fortsatte væksten, og det betyder, at den private beskæftigelse i Vestjylland nu blot er 2.232 job fra at være på omgangshøjde med førkriseniveauet fra 2008. Udviklingen ses af Figur 1 herunder.

 

 

Det seneste år er beskæftigelsen vokset med 5.814 lønmodtagerjob, hvilket svarer til en vækst på 4,0 procent. Jobvæksten er omkring dobbelt så høj som den næsthøjeste stigning siden finanskrisen, hvor der mellem 2016 og 2017 blev skabt 3.133 nye job. Det til trods for at det seneste år har været præget af krig i Europa, tårnhøje energipriser, inflation, faldende iværksættertal og højt konkursniveau.

 

Det er særligt virksomhederne i Herning og Ikast-Brande kommune, der har budt mange nye medarbejdere velkommen. Lønmodtagerbeskæftigelsen i Herning kommunes private sektor er vokset med 1.252 job, hvilket svarer til en vækst på 3,7 procent. Det er altså mange i mange absolutte termer, men lidt under det generelle niveau i landsdelen relativt, der jo som beskrevet var vokset med 4,0 procent.

 

Ikast-Brande kommunes erhvervsliv er blevet 1.194 lønmodtagere større fra 2021 til 2022, hvilket svarer til en vækst på 6,5 procent. Det er den højeste stigning, men det er også værd at bemærke, at Struer efter mange års trange kår ser ud til at have vendt udviklingen. Nu med en fremgang på 4,2 procent. Generelt er der tale om stigninger i alle de midt- og vestjyske kommuner, der ligger over alle tidligere år efter finanskrisen.

 

Det kan som en sidebemærkning nævnes, at netop Herning og Ikast-Brande kommune er de eneste kommuner i Vestjylland, der i 2022 har et højere beskæftigelsesniveau i den private sektor end før finanskrisen. I Herning var der 2.230 flere lønmodtagere end før finanskrisen. Dermed er beskæftigelsen 6,9 procent højere end i 2008. I Ikast-Brande er beskæftigelsen hele 15,6 procent højere i 2022 end i 2008. Det svarer til 2.626 job. Der er med andre ord gang i et jobboom i kommunen, og kigger man på kvartalstallene for lønmodtagerstatikken viser det sig, at Ikast-Brande faktisk blot manglede to job i fjerde kvartal 2022 for at overhale Holstebro i antal lønmodtagere, og dermed indtage fjerdepladsen efter Herning, Viborg og Ringkøbing-Skjern.

 

Figur 2 viser, hvordan den relative udvikling har været i den private lønmodtagerbeskæftigelse fra 2021 til 2022 for de enkelte kommuner i Vestjylland. I Ikast-Brande er udviklingen gået hurtigere end på landsplan, mens de øvrige vestjyske kommuner halter efter landsgennemsnittet, som i høj grad bliver trukket op af udviklingen i de store byer København og Aarhus.

 

Kigger vi på den absolutte udvikling, var der som nævnt skabt mange job i Herning og Ikast-Brande. Men også i Viborg kommune er der skabt mere end 1.000 nye job fra 2021 til 2022. Det ses af Figur 3 herunder.

 

2022 blev det år med den største registrerede jobvækst siden finanskrisen i Vestjylland, og faktisk også i de enkelte vestjyske kommuner.

 

 

Der med andre ord god grund til optimisme i det vestjyske erhvervsliv, og selvfølgelig særligt i Herning og Ikast-Brande, hvor jobfesten er størst i omfang. Kigger vi på den samlede beskæftigelse, er det også bemærkelsesværdigt, at Herning rundede 50.000 lønmodtagere for første gang i 2022. Dermed er der for første gang flere beskæftigede i Herning end i Viborg. Og når nu fodboldhierarkiet for en stund har været vendt på hovedet mellem Viborg og Herning/Ikast, kan herningenserne i det mindste da glæde sig over, at de slår Viborg på jobfronten. Og selvfølgelig, at de slog ærkerivalerne i den uhyre vigtige kvalifikationskamp om europæisk adgang forleden.

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

17. november, 2023

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling