Industrien siger farvel til de ufaglærte. Så tydeligt er budskabet i en ny kortlægning af beskæftigelsen i industrien i perioden 2001-2010. Opgørelsen viser, at antallet af beskæftigede uden en kompetencegivende uddannelse er faldet 40 procent, mens antallet af beskæftigede med en universitetsuddannelse til gengæld er øget med 40 procent siden 2001.
Ser man på hele den private sektor, så er beskæftigelsen faldet en smule fra 2001 – 2010. Det er især finanskrisen i 2008 og 2009, der har sat sine tydelige spor. Det viser en særkørsel foretaget af eStatistik – baseret på tal fra Danmarks Statistik.
Faldet i den private beskæftigelse skyldes især, at antallet af beskæftigede uden en kompetencegivende uddannelse er faldet markant i perioden, mens andelen af beskæftigede med en universitetsuddannelse er øget med 50 procent fra 2001 til 2010.
Kilde: Specialkørsel fra Danmarks Statistik, Registerbaseret Arbejdsstyrkestatistik. Bearbejdet af eStatistik.*Bemærk der sker databrud fra 2008 til 2009. Det forklarer i store træk beskæftigelsesnedgangen mellem 2008 og 2009.
Flere højtuddannede til industrien trods markant nedgang i beskæftigelsenHvis man ser på den samlede industribeskæftigelse fra 2001 til 2010, så er udviklingen endnu mere markant. Til trods for en nogenlunde jævn tilbagegang i industriens beskæftigelse gennem hele tiåret, der resulterede i et tab af arbejdspladser på 28 procent i perioden, så er der alligevel tale om en fremgang på 40 procent i antal beskæftigede med en universitetsuddannelse. Modsat er antallet af beskæftigede uden en kompetencegivende uddannelse faldet med 40 procent.
Beskæftigelsesfaldet blandt ansatte med en erhvervsfaglig uddannelse følger den generelle jobtilbagegang i industrien.
Kilde: Specialkørsel fra Danmarks Statistik, Registerbaseret Arbejdsstyrkestatistik. Bearbejdet af eStatistik.
High-tech industrierne stærkest gennem krisenDe videntunge brancher inden for Eurostats definition af high-tech industrierne – blandt andet medicinalindustrien og produktion af it-udstyr - kom stærkest gennem krisen med et beskedent beskæftigelsestab. Også selvom antallet af beskæftigede uden kompetencegivende uddannelse er faldet med godt og vel 40 procent siden årtusindeskiftet.
Til gengæld er der tale om en markant vækst i antallet af beskæftigede med en universitetsuddannelse i high-tech industrierne på hele 78 procent og en mere moderat vækst i antallet af beskæftigede med en kort eller mellemlang videregående uddannelse. Samlet set betyder det, at halvdelen af alle beskæftigede i high-tech industrierne har en videregående uddannelse i 2010.
- Virksomheder indenfor High-tech industrierne er generelt mere globalt orienteret end de traditionelle industrivirksomheder. De har en større andel af omsætningen, der går til eksport og en større del til vækstmarkederne udenfor EU end den øvrige industri, forklarer Kent Nielsen, direktør i eStatistik og fortsætter:
- Udviklingen gennem det seneste årti sender et klart signal om, hvilken type industrijob der bliver i landet, og hvilke der forsvinder.
Kilde: Specialkørsler fra Danmarks Statistik. Registerbaseret Arbejdsstyrkestatistik. Bearbejdet af eStatistik.