Søg:

29. januar, 2015

Opdateret eksportstatistik skaber overblik over eksportvirksomhederne i Danmark

I samarbejde med Eksportrådet har eStatistik videreudviklet eksportstatistikken over små og mellemstore eksportvirksomheder. Den nye opgørelse følger Danmarks eksportvirksomheder fra årtusindeskiftet og frem til 2013. Statistikken fokuserer på antallet af danske eksportører og viser blandt andet de små og mellemstore virksomheders betydning inden for forskellige brancher.

Eksportstatistikken er benyttet i forbindelse med evalueringen af Vitusprogrammet. Læs mere om Vitusevalueringens resultater og download rapporten på Udenrigsministeriets hjemmeside. 

 

I 2012 var der knap 293.000 private virksomheder, heraf havde cirka 35.000 en registreret eksportomsætning. Det viser en specialkørsel udarbejdet af eStatistik på baggrund af Generel Firmastatistik. I perioden 2000 til 2009 har antallet af eksportvirksomheder ligget omkring 30.000, men er de seneste fire år steget fra 29.159 i 2009 til 35.093 i 2013. Størstedelen af væksten i antallet af eksportvirksomheder kan tilskrives en stigning på 4.569 mikrovirksomheder – en stigning på 25 procent. Antallet af mellemstore virksomheder er ligeledes steget med 25 procent, mens antallet af små virksomheder med eksportomsætning er steget med 8 procent.

 

Væksten i antallet af eksportvirksomheder siden finanskrisen viser en øget internationalisering af dansk erhvervsliv. Den større underskov af eksport-SMV’er danner grobund for flere store eksportvirksomheder. Antallet af store eksportvirksomheder er således steget 29 procent, hvilket er et udtryk for at flere eksport-SMV’er er vokset siden 2009 og i dag kan kategoriseres som store virksomheder.

 

Figur 1: Antal eksportvirksomheder opgjort efter størrelse, 2000-2013

Kilde: Specialkørsel baseret på Danmarks Statistiks GF – beregninger foretaget af eStatistik

 

De danske virksomheder eksporterede i 2013 for knap 1.100 milliarder kroner. Dermed er den danske eksport fordoblet siden årtusindeskiftet opgjort i løbende priser. Den markante stigning er især trukket af de store virksomheder, der har øget eksportomsætningen med 125 procent fra 362 milliarder kroner i 2000 til over 800 milliarder kroner i 2013. I samme periode har SMV’erne øget eksportomsætningen med knap 50 procent fra 181 milliarder kroner i 2000 til 269 milliarder kroner i 2013. Til trods for SMV’ernes dominans i antallet af eksportvirksomheder er det de 818 store eksportvirksomheder, der står for 75 procent af den danske eksport.

 

Væksten i de store virksomheders eksport er især sket siden 2009 efter en tilbagegang fra 2008 til 2009. En del af denne vækst kan tilskrives de mellemstore virksomheder, der på grund af stigninger i beskæftigelsen eller omsætningen rent definitorisk ændres til store virksomheder. Det betyder samtidig, at eksportvæksten i de mellemstore virksomheder fremstår mindre markant fra 2009 til 2013. Omvendt er det relativt begrænsede fald i SMV’ernes eksportomsætning fra 2008 til 2009 formentlig et udtryk for, at mange store virksomheder rykkede en størrelsesklasse ned ved finanskrisens start.

 

Figur 2: Udviklingen i eksportomsætning opgjort på størrelse, 2000-2013


Kilde: Specialkørsel baseret på Danmarks Statistiks GF – beregninger foretaget af eStatistik

 

Region Hovedstaden tegner sig for en større del af Danmarks eksportomsætning
Over halvdelen af den samlede eksportomsætning er placeret i Region Hovedstaden og denne andel er øget gennem de seneste år. Region Hovedstadens stigende betydning hænger sammen med den førnævnte vækst blandt store virksomheder, hvoraf mange har hovedsæde i København. Et eksempel på dette er Mærsk, hvis eksportomsætning i Esbjerg ikke registreres i Region Syddanmark, men i Region Hovedstaden hvor Mærsks hovedsæde ligger.

 

Andelen af eksportomsætning mellem de enkelte regioner er relativt konstant på tværs af årene 2000, 2008 og 2013. Region Hovedstadens øgede andel af eksporten siden 2008 er sket på bekostning af Region Midtjylland, der dog fortsat er hjemsted for den næststørste andel af eksporten. Dernæst følger Region Syddanmark, mens Region Sjælland og Region Nordjylland har den mindste registreret eksportomsætning med henholdsvis 5 og 8 procent af den samlede eksportomsætning i 2013. Den lave eksportomsætning i Region Sjælland hænger sammen med relativt få store virksomheder i regionen.

 

Figur 3: Andelen af samlet eksportomsætning opgjort på regioner, 2000, 2008 og 2013


Kilde: Specialkørsel baseret på Danmarks Statistiks GF – beregninger foretaget af eStatistik

 

Sammenlignet med eksportomsætningen er eksportvirksomhederne mere jævnt fordelt på tværs af regioner og er i store træk identisk med fordelingen af hjemmemarkedsvirksomheder. 35 procent af eksportvirksomhederne har hovedsæde i Region Hovedstaden, Region Midtjylland og Region Syddanmark har hver 23 procent af eksportvirksomhederne mens Region Sjælland og Region Nordjylland har henholdsvis 10 og 9 procent af eksportvirksomhederne.

 

Sammenlignes disse tal med fordelingen af hjemmemarkedsvirksomheder er der relativt flere virksomheder i Region Syddanmark og Region Hovedstaden som har eksportomsætning i forhold til resten af landet. I Region Sjælland er der derimod relativt få eksportvirksomheder.

 

Figur 4: Andel af antal eksport- og hjemmemarkedsvirksomheder opgjort på regioner, 2012


Kilde: Specialkørsel baseret på Danmarks Statistiks GF – beregninger foretaget af eStatistik

 

SMV’ernes eksportomsætning er øget i alle landets regioner siden finanskrisen
Region Hovedstaden har siden 2008 genvundet de eksportandele, som de tabte i forhold til resten af landet under højkonjunkturen. I 2013 tegner Region Hovedstaden sig for 34 procent af SMV’ernes samlede eksportomsætning, hvilket er den samme andel som ved årtusindeskiftet. Region Syddanmark har den næststørste SMV’ernes eksportomsætning efterfulgt af Region Midtjylland. De to regioners andel af landets samlede SMV-eksport udgør henholdsvis 25 og 22 procent. Fra 2000 til 2013 er fordelingen af SMV’ernes eksportomsætning uændret.

 

Figur 5: Andel af SMV’ernes eksportomsætning opgjort på regioner, 2000, 2008 og 2013


Kilde: Specialkørsel baseret på Danmarks Statistiks GF – beregninger foretaget af eStatistik

 

Siden 2009 er SMV’ernes eksportomsætning steget fra 204 til 269 milliarder kroner. SMV’erne i Region Hovedstaden har haft den største absolutte såvel som relative vækst og har øget eksportomsætningen med knap 30 milliarder kroner fra 2009 til 2013. Dette svarer til en vækst på 45 procent. Region Syddanmark og Region Midtjylland har begge haft en vækst i SMV’ernes eksportomsætning på 28 procent i samme periode, mens Region Nordjylland og Region Sjælland har haft vækst på henholdsvis 22 og 16 procent.

 

Figur 6: SMV’ernes eksport i milliarder kroner opgjort på regioner, 2009-2013

Kilde: Specialkørsel baseret på Danmarks Statistiks GF – beregninger foretaget af eStatistik

 

Region Hovedstaden skiller sig ud når SMV’ernes samlede eksportomsætning sammenlignes på tværs af brancher. Den største branche målt på SMV’ernes eksportomsætning på landsplan er Handel og transport. Inden for Handel og transport udgør SMV’ernes eksportomsætning en særlig stor andel i Region Hovedstaden med 55 procent, men også i Region Syddanmark er denne branche vigtig med en andel på 49 procent. Industrien dominerer til gengæld SMV’ernes eksport i Region Sjælland, Midtjylland og Nordjylland med henholdsvis 46, 43 og 47 procent.

 

I Region Hovedstaden udgør industrien kun 15 procent af SMV’ernes samlede eksportomsætning. Det modsatte billede gør sig gældende inden for Information, kommunikation og videnservice. Inden for Information, kommunikation og videnservice er eksportomsætningen til gengæld høj i Region Hovedstaden, hvor 22 procent af SMV’ernes samlede eksportomsætning skabes af de videntunge serviceerhverv. Region Midtjylland har den næsthøjeste andel på 8 procent imens SMV’ernes eksportomsætning inden for Information, kommunikation og videnservice i Region Syddanmark, Nordjylland og Sjælland kun er på beskedne 3, 4 og 5 procent.

 

Figur 7: Andelen af SMV’ernes eksportomsætning opgjort på brancher og region, 2013


Kilde: Specialkørsel baseret på Danmarks Statistiks GF – beregninger foretaget af eStatistik

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

17. november, 2023

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling