Trods øget udflytning af produktionen og store jobtab under finanskrisen, står Region Midtjylland fortsat for halvdelen af den danske eksport inden for ressourceområdet Møbler og beklædning. En høj iværksætteraktivitet sikrer samtidig fornyelsen af den midtjyske kompetenceklynge inden for livsstilserhvervene.
De midtjyske møbel- og beklædningsvirksomheder er eksportlokomotivet, når det gælder en af Danmarks internationale styrkepositioner - livsstilserhvervene Møbler og beklædning. Med en eksportomsætning i Region Midtjylland, der ligger forholdsvist stabilt omkring 20 milliarder kroner i perioden 2000-2009, står Møbler og beklædning i denne del af landet for 50 procent af hele den danske eksport inden for ressourceområdet.
Det viser en kortlægning, der er udarbejdet af eStatistik for Innovationsnetværket Livsstil - Bolig & Beklædning og Development Centre UMT samt Region Midtjylland.
Erhvervsstrukturen under forandringTidligere var det mange små og mellemstore fremstillingsvirksomheder inden for Møbler og beklædning, der dominerede ressourceområdet. Disse virksomheder er dog løbende erstattet af virksomheder inden for handels- og serviceerhvervene. I dag domineres ressourceområdet Møbler og beklædning i højere grad af et mindre antal større handels- og servicevirksomheder - herunder Bestseller, Bonaparte, Idé Møbler og Jysk. Andelen af beskæftigede med tilknytning til handels- og servicevirksomheder indenfor Møbler og beklædning er i Region Midtjylland øget fra 45 procent i 2003 til 64 procent i 2010. På landsplan er denne andel 76 procent i 2010.
- Udflytning af produktionen inden for Møbler og beklædning begyndte allerede i 80’erne og 90’erne. Tidligere var alle dele af værdikæden inden for beklædning samlet i Region Midtjylland – lige fra lønsystuer til trikotagefabrikker og farverier. De fleste af disse aktiviteter forsvandt i løbet af 90’erne og store dele af møbelindustrien fulgte med i løbet af 00’erne og kulminerede med finanskrisens indtog i slutningen af 2008, siger Kent Nielsen, direktør i eStatistik.
Markant uddannelsesløft i Møbler og beklædningUddannelsesniveauet inden for Møbler og beklædning er præget af, at en relativ stor andel af de ansatte er uden en kompetencegivende uddannelse og udflytningen af de løntunge job har medført et markant fald i antallet af faglærte og ufaglærte. Denne gruppe har vist sig at være de mest sårbare under finanskrisen. I Region Midtjylland er andelen af ansatte uden en kompetencegivende uddannelse faldet med 25 procent fra 2003 til 2010. Omvendt er andelen af beskæftigede med en universitetsuddannelse inden for Møbler og beklædning i Region Midtjylland steget med hele 56 procent i samme periode.
Uddannelsesløftet til ressourceområdet Møbler og beklædning slår dog igennem i hele landet, hvor andelen af beskæftigede i Møbler og beklædning med en universitetsuddannelse er steget med 58 procent fra 2003-2010.
Er der en ny Jysk eller Bestseller på vej?En underskov af nye virksomheder inden for livsstilserhvervene Møbler og beklædning sikrer en stabil fornyelse af virksomhedsbestanden. Andelen af nye virksomheder, der bliver etableret inden for Møbler og beklædning, ligger historisk set højere end etableringsraten for alle brancher samlet. I Region Midtjylland findes også flere eksempler på iværksættervirksomheder inden for Møbler og beklædning, der har formået at vokse sig store og dermed bidrage til den ændrede erhvervsstruktur.
- Mange vil sikkert betragte Jysk og Bestseller som gamle virksomheder, men de er trods alt nogle af de yngste blandt Danmarks 100 største virksomheder. Det er næppe en tilfældighed, at to af de største og mest betydningsfulde danske vækstvirksomheder udspringer fra den regionale styrkeposition Møbler og beklædning i Region Midtjylland, siger Kent Nielsen.