Søg:

12. november, 2018

Toptunet industri placerer Sønderborg i toppen

Sønderborgs gode ry som en vaskeægte industrikommune cementeres ved et nærmere kig på omsætningen og beskæftigelsen i kommunen. Her ses det, at der har været vækst i såvel omsætning som beskæftigelse, og at næsten 30 procent af arbejdspladserne i kommunen er i industrien. Industribeskæftigelsen vokser væsentligt hurtigere end landsgennemsnittet.

Der var travlhed i salgsafdelingerne i virksomheder i Sønderborg kommune i perioden fra 2016 til 2017. Her blev en spurt nemlig sat ind, der resulterede i flot vækst i omsætningen som lige nøjagtigt nåede over landsgennemsnittet i forhold 2013, hvor Danmark så småt begyndte at lægge finans- og gældskrisen bag sig.

 

Virksomhederne i Sønderborg kommune omsatte i 2017 for godt 37 milliarder kroner. Det er en vækst i forhold til 2013 på 4,3 milliarder kroner, svarende til en vækst på 13,1 procent. Dermed har Sønderborg overgået den generelle udvikling i Danmark, hvor omsætningen er steget med 12,5 procent, som det ses af Figur 1.

 

Kigger man på den regionale udvikling, så er omsætningen i Sønderborg steget med næsten 4 procentpoint mere end Region Syddanmark som helhed. Regionens virksomheder har haft en øget omsætning på 9,3 procent.

 

Figur 1. Udvikling i omsætning efter område, 2012-2017, 2013=100

Kilde: Specialkørsel Danmarks Statistik, Firmaernes køb og salg bearbejdet af eStatistik

 

Industriens tandhjul i Sønderborg kører som smurt i olie

Sønderborg har ry for at være en vaskeægte jysk industriby, blandt andet takket være industrigiganter som Danfoss og Linak, som har hjemme i kommunen. Den store omsætningsfremgang fra 2016 til 2017, som virksomhederne i Sønderborg kommune leverede giver også pote i forhold til beskæftigelsen i Sønderborg.

 

Ser man isoleret på jobskabelsen i industrisektoren, så er der på landsplan kommet 9.186 flere job i perioden andet kvartal 2016 til andet kvartal 2018 – en stigning på 3,1 procent.

 

Antallet af industriarbejdspladser i Sønderborg er i samme periode vokset med 433 lønmodtagere til 9.634. Det er fremgang på 4,7 procent, og altså et godt stykke over landsgennemsnittet. Udviklingen kan ses i Figur 2.

 

Figur 2. Beskæftigelsen i industrien, Hele landet og Sønderborg, 2016K2 og 2018K2

Kilde: Danmarks Statistiks LBESK31 – specialkørsel udarbejdet af eStatistik.dk

 

Næsten 5 procent af de industrijob, der blev skabt i Danmark i denne periode, er placeret i Sønderborg, og det må siges at være flot set i relief af, at industrien i Sønderborg udgør 3,2 procent af hele landets industri opgjort i lønmodtagere.

 

Industriarbejdspladserne i Sønderborg udgør 29,2 procent af den samlede beskæftigelse i kommunen. Det er en industri-andel, der kun overgås af Gladsaxe, Ikast-Brande, Kalundborg og Billund på listen over kommuner med den største industriandel af den samlede beskæftigelse. Top-15 listen kan ses i Figur 3.

 

Figur 3. Top-15 over kommuner med den største relative andel af industriarbejdspladser i forhold til den samlede beskæftigelse i de enkelte kommuner, 2018K2

Kilde: Danmarks Statistiks LBESK31 – specialkørsel udarbejdet af eStatistik.dk

 

Går man bag om tallene i Figur 3 og kigger på, hvor mange job, det rent faktisk drejer sig om, hører Sønderborg også til blandt eliten, som det ses i Figur 4. Med 9.634 lønmodtagere er Sønderborg kun overgået af Gladsaxe, Aarhus og Aalborg i striden om at have den største industrisektor, og dermed placerer Sønderborg sig i top-5 på begge lister, hvilket understreger kommunens status som en særdeles stærk industrikommune. Gladsaxe er den eneste anden kommune, som også er at finde blandt de øverste fem kommuner indenfor antal industriarbejdspladser og industriens andel af den samlede beskæftigelse, som det fremgår af figurerne 3 og 4.

 

Figur 4. Top-15 over kommuner med flest industriarbejdspladser i andet kvartal 2018

Kilde: Danmarks Statistiks LBESK31 – specialkørsel udarbejdet af eStatistik.dk

 

Vil du vide mere om, hvordan det generelt går i industrien? Så læs vores sektoranalyse fra oktober 2018 med de nyeste tal om beskæftigelse, værditilvækst og meget andet. 

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

17. november, 2023

Dansk jobrekord med ”aber dabei”

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Beskæftigelsen sætter rekord!

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: It-arbejdsmarked og uddannelsesniveau - meget mere end techvirksomheder

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Virksomheder og iværksætteri

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling

29. juni, 2023

TEMA om it-sektoren: Økonomisk udvikling