Hos eStatistik følger vi tæt udviklingen i landets konkurser. Via vores store konkursdatabase kan vi hurtigt skabe overblik over aktive konkurser, konkurser i nulvirksomheder, jobtab og meget andet.
Selvom konkursstatistikkerne umiddelbart skulle være en glimrende indikator for konjunkturudviklingen, er der flere forhold, man bør være opmærksom på, når man tolker tallene. Indførelsen af ejerformen "Iværksætterselskab", hvor man kunne stifte virksomhed i selskabsform med et kapitalindskud på blot én krone, heraf navnet enkroneselskab, har i høj grad ansvaret for at have udvandet konkurstallet som konjunkturindikator. Ejerformen, der atter er afskaffet, var uhyre populær med det resultat til følge, at mange selskaber ganske enkelt henlå inaktive, hvorfor de blev tvangsopløst på statens regning, når der ikke blev indsendt årsrapport til Erhvervsstyrelsen. Dette foregik i så høj grad, at konkurstallet altså eksploderede.
En nulvirksomhed defineres af Danmarks Statistik som en virksomhed uden beskæftigelse og en omsætning på mindre end en million kroner i året op til konkursen. Aktive virksomheder er så alle andre virksomheder. Nedenstående figur fra eStatistiks artikel om konkurserne i 2021 fra 13/01/2022, hvor man kan følge antallet af konkurser i nulvirksomheder samt i aktive virksomheder:
Her fremgår det tydeligt, at væksten i det samlede konkurstal ene og alene skyldes nulvirksomheder. Faktisk er antallet af aktive konkurser ganske stabilt.
eStatistiks konkursdatabase
Hver måned opdaterer vi vores konkursdatabase med de seneste konkurser. I overensstemmelse med Danmarks Statistiks metode, ligger konkurserklæringerne fra Statstidende til grund for vores tal, der beriges med beskæftigelsesdata fra Erhvervsstyrelsen. I den månedlige opgørelse renses i øvrigt for dubletter. Hvis du ønsker at læse mere om eStatistiks metode til at opgøre konkursstatistikken, kan du læse vores dokumentationsark:
Dokumentationsark for eStatistiks konkursstatistik
Figuren herunder sammenligner antallet af identificerede erklærede konkurser totalt samt med beskæftigelse i eStatistiks konkursdatabase og Danmarks Statistiks KONK3 database. Antallet af konkurser uden beskæftigelse findes således i forskellen mellem de totale konkurser og konkurser med beskæftigelse. Som det fremgår, er forskellene ganske små. Du har fri mulighed for at hente den bagvedliggende data, hvis du ønsker at dykke nærmere ned i forskellene mellem de to databaser - klik blot på "Hent data" under figuren.
Nederst på denne side finder du links til vores seneste udgivelser omkring konkurser, og til højre kan du finde en lang række eksempler på omtale af eStatistiks konkurstal i pressen.