Søg:
link Vidensbank chevron_right

Kompetenceområder

chevron_right

Konkursstatistik

Konkursstatistik

Hos eStatistik følger vi tæt udviklingen i landets konkurser. Via vores store konkursdatabase kan vi hurtigt skabe overblik over aktive konkurser, konkurser i nulvirksomheder, jobtab og meget andet.

 

Selvom konkursstatistikkerne umiddelbart skulle være en glimrende indikator for konjunkturudviklingen, er der flere forhold, man bør være opmærksom på, når man tolker tallene. Indførelsen af ejerformen "Iværksætterselskab", hvor man kunne stifte virksomhed i selskabsform med et kapitalindskud på blot én krone, heraf navnet enkroneselskab, har i høj grad ansvaret for at have udvandet konkurstallet som konjunkturindikator. Ejerformen, der atter er afskaffet, var uhyre populær med det resultat til følge, at mange selskaber ganske enkelt henlå inaktive, hvorfor de blev tvangsopløst på statens regning, når der ikke blev indsendt årsrapport til Erhvervsstyrelsen. Dette foregik i så høj grad, at konkurstallet altså eksploderede. 

 

En nulvirksomhed defineres af Danmarks Statistik som en virksomhed uden beskæftigelse og en omsætning på mindre end en million kroner i året op til konkursen. Aktive virksomheder er så alle andre virksomheder. Nedenstående figur fra eStatistiks artikel om konkurserne i 2021 fra 13/01/2022, hvor man kan følge antallet af konkurser i nulvirksomheder samt i aktive virksomheder:

 

Her fremgår det tydeligt, at væksten i det samlede konkurstal ene og alene skyldes nulvirksomheder. Faktisk er antallet af aktive konkurser ganske stabilt.

 

eStatistiks konkursdatabase

Hver måned opdaterer vi vores konkursdatabase med de seneste konkurser. I overensstemmelse med Danmarks Statistiks metode, ligger konkurserklæringerne fra Statstidende til grund for vores tal, der beriges med beskæftigelsesdata fra Erhvervsstyrelsen. I den månedlige opgørelse renses i øvrigt for dubletter. Hvis du ønsker at læse mere om eStatistiks metode til at opgøre konkursstatistikken, kan du læse vores dokumentationsark:

Dokumentationsark for eStatistiks konkursstatistik

 

Figuren herunder sammenligner antallet af identificerede erklærede konkurser totalt samt med beskæftigelse i eStatistiks konkursdatabase og Danmarks Statistiks KONK3 database. Antallet af konkurser uden beskæftigelse findes således i forskellen mellem de totale konkurser og konkurser med beskæftigelse. Som det fremgår, er forskellene ganske små. Du har fri mulighed for at hente den bagvedliggende data, hvis du ønsker at dykke nærmere ned i forskellene mellem de to databaser - klik blot på "Hent data" under figuren.

 

 

 

Nederst på denne side finder du links til vores seneste udgivelser omkring konkurser, og til højre kan du finde en lang række eksempler på omtale af eStatistiks konkurstal i pressen.

Læs om andre områder indenfor kategorien kompetenceområder

03. maj, 2023

Positive konkurstendenser i april

02. februar, 2023

Januar satte (også) konkursrekord

04. januar, 2023

Konkursåret 2022 blev det værste siden 2010

05. december, 2022

Kulsort konkursnovember

03. november, 2022

Oktober blev en blodrød konkursmåned

05. oktober, 2022

Værste konkurs-september siden finanskrisen

chat

Pressen skrev

 • 31. december, 2022

  Firmaer i Esbjerg bukker under som aldrig før: Så mange har mistet deres arbejde efter konkurs ($)

 • 24. december, 2022

  Bølge af konkurser i resten af landet: Derfor er der færre konkurser lokalt - og sådan undgår vi at komme højere på listen næste år ($)

 • 07. december, 2022

  Dystre tal: Antal af konkurser på himmelflugt

 • 07. december, 2022

  Værre end finanskrisen: Konkursbølgen slår rekord på et alarmerende niveau

 • 07. december, 2022

  Rekordmange konkurser i november: Højere end under finanskrisen

 • 06. december, 2022

  Konkurser rammer især i restauranterne - "foruroligende" mener analysedirektør ($)

 • 05. december, 2022

  En stor bølge af konkurser rammer nu

 • 05. december, 2022

  Konkursrekord: - Det er alarmerende

 • 05. december, 2022

  Krisen medfører rekordmange konkurser – især disse brancher er hårdt ramt

 • 03. november, 2022

  Byggekonkurser stiger til historisk niveau: - Husholdningerne har trukket håndbremsen ($)